Biltåg

 

trafiklastning.JPG (282894 byte)Om man har föresatt sig att tillbringa sin semester med egen bil i Tysklands södra delar och man så snabbt som möjligt vill komma till resmålet, finns ett alternativ att komma fram fort utan att vara alldeles slutkörd efter resan: att använda sig av de tyska järnvägarnas biltåg. Dessa kan utnyttjas för resor söderut från följande stationer: Hamburg, Berlin, Hildesheim, Düsseldorf, Frankfurt (Neu Isenburg), München och (enbart norrut) Lörrach. För svenskar har det skett en försämring och numera gäller alltså, att man kan köra på biltåget i Hamburg och inte som tidigare vid ankomstorterna för Sverigefärjorna. Biltågen är utrustade med sittvagnar för dagresor och liggvagnar för nattresor. Förutom från de angivna orterna finns också biltåg mellan Sylt och Niebüll. En karta över linjenätet kan man se här.

Restiden mellan Hamburg och München är ca 10 tim plus lastnings- och lossningstid. Priserna till de olika resmålen kan variera beroende på dagar, varför man noga bör undersöka hemsidan för att få reda på, vilka rabatter och extraerbjudanden, som råder för tillfället. Så kan det t.ex. löna sig att åka på en lördag, eftersom man då ger extra höga rabatter. 

Från flera av de tyska stationerna kan man också åka direkt till de sydliga grannländerna även om det inom detta område har skett en kraftig neddragning av förbindelserna. Speciellt gäller detta Frankrike och Slovenien, som enligt Deutsche Bahn tar ut för höga kostnader, för att trafiken skall vara räntabel. Ytterligare informationer kan man få på biltågens egen hemsida, där nedladdningsbara pdf-filer står till förfogande.


Annons:

Läs mera om DB Autozug på svenska sajten  Biltåg i Europa  www.biltag.se
där man beskriver, hur det fungerar med biltåg och även har bokningsmotor.

 

[Upp]