Romantiska vägen (Romantische Strasse)     kartaRomantische_Strasse.png (665249 byte)

Kartan tillverkad av mario, Wikipedia, under Creative Commons Lizenzvertrag -licens


Romantiska vägen, 385 km, är en av de allra första turistlederna, som tillkom efter andra världskriget. Den skapades i den amerikanska ockupationszonen med förhoppningen att kunna dra till sig en ström av amerikanska turister. Förhoppningarna uppfylldes och idag kan man läsa namnet Romantiska vägen också på japanska på vägskyltarna. Vägsträckningen gjorde sig känd bland soldaterna, som tillsammans med sina familjer använde den för sina semesterresor. Medvetet förlade man sträckningen så, att den kom att knyta an till medeltida riksstäder, som kunde visa upp en helt annan vänligare och mångsidigare bild av Tyskland än den, som hade uppkommit under den nationalsocialistiska perioden. 

Ingen av de tyska turistlederna har blivit så bekant som Romantiska vägen, som utgör den vackraste förbindelsen mellan mer än två dussin sydtyska orter mellan Würzburg och Füssen. Delar av leden har gamla anor och användes redan av romarna. Man kan läsa mera om de olika platserna under de respektive regionerna.

 

Würzburg är en universitets- och kongresstad belägen mitt i det frankiska vinlandet i skydd av den gamla fästningen Marienberg. Förutom residenset är också domkyrkan, Neumünster, Mariakapellet och torget sevärda. Staden har ett stort antal museer, attraktiva festivaler och en livlig teaterverksamhet. Det kan också löna sig att besöka vingårdarna på resan genom det frankiska vinlandet.

Tauberbischofsheim är en av Tauberdalens äldsta städer och karaktäriseras av de många korsvirkesbyggnaderna. Omkring stadens mest kända symbol, Türmersturm, grupperas slottet, rådhuset och en mängd sevärda hus. 

Lauda-Königshofen är en känd vinstad med praktfulla kyrkor från den frankiska barockens blomstringstid, historiska broar, ståtliga korsvirkeshus och bildstockar från sex århundraden. I omgivningen kan man delta i guidade vandringar för att lära sig mera om bl.a. vinodling.

Bad Mergentheim var tidigare residensstad för Tyska Orden och åtnjuter sedan lång tid ett internationellt rykte som hälso- och semesterstad. Bekant är staden genom Tyska Ordens slott med dess slottskyrka och museum, Stuppachermadonnan och parken Solymar. Omkring torget med det ståtliga renässansrådhuset och domkyrkan S:t Johannes och dess skatt reser sig härliga korsvirkeshus och barockpalats.

Weikersheim,  en statligt godkänd rekreationsort, ligger inbäddad bland vinbergen och är bekant genom det vackra renässansslottet och slottsträdgården i stil efter Versailles. Unik är slottets inredning från 1500-talet och framåt. Staden förfogar över ett väl utbyggt nät av vandrings- och cykelleder.

Röttingen ligger bland Tauberdalens vinberg och mjukt rundade kullar. Staden med sin medeltida stadskärna omramas av en historisk stadsbefästning med väl bibehållna försvarstorn. Bland de sevärda byggnaderna kan nämnas det barocka rådhuset samt många vackra korsvirkesbyggnader.

Creglingen är en rekreationsort med anor från medeltiden. Delar av stadsbefästningen, det tidigare slottet och korsvirkesbyggnader utgör bevis för en levande äldre historia. Bland stadens sevärdheter finns Herrgottskirche med det kända altaret av Riemenschneider, ett fingerborgsmuseum och judiska museet.

Rothenburg ob der Tauber, en tidigare fri riksstad, är en av de mest kända städerna utmed turistleden. Staden har haft ett händelserikt historiskt förflutet, vilket också återspeglas i dess byggnader. Mest kända är stadens gamla försvarsmur med dess torn och portar, de medeltida kyrkorna samt åtskilliga borgerliga hus från samma tid.

Schillingsfürst är en statligt godkänd rekreationsort mitt i den skogrika naturparken Frankenhöhe på den plats, där vattendelaren mellan Rhen och Donau är belägen. Som symbol för staden tjänstgör det på ett klipputsprång belägna barockslottet, som fortfarande tillhör ätten Hohenlohe-Schillingsfürst.

Feuchtwangen är en tidigare fri riksstad, som har en av Bayerns stora, traditionsrika festspelsscener. Här ligger också Frankiska Museet, ett av de vackraste folkkonstmuseerna i Sydtyskland och lika sevärt som det unika Sångarmuseet. Av betydligt senare datum är stadens kasino, där såväl roulett som kort- och automatspel förekommer.

Dinkelsbühl anses vara en av Tysklands bäst bibehållna senmedeltida städer med ståtliga kyrkor, präktiga handelshus och rik korsvirkesarkitektur. Till de viktigaste sevärdheterna hör S:t Georgskyrkan, som är en av Tysklands vackraste sengotiska hallkyrkor.

Wallerstein på den bayerska delen av Ries, ett område, som också sträcker sig över gränsen mot Baden-Württemberg, har fått sin prägel som residensort för fursten av Oettingen-Wallerstein. Orten karaktäriseras genom sin historiska kyrka S:t Alban.

Nördlingen ligger i centrum av meteoritkratern Ries och kan ännu uppvisa en medeltida stadsbild med en nästan helt bevarad stadsmur med försvarsgång, som är den enda i sitt slag i Tyskland, som ännu är möjlig att gå på. Den sengotiska hallkyrkan S:t Georg sätter med sitt 90 m höga klocktorn sin prägel på den historiska stadsbilden. 

Harburg ligger i Wörnitzdalen mellan schwabiska och frankiska Jura, där gamla stan ligger inklämd mellan Wörnitz och det berg, där borgen Harburg övervakar staden med dess många korsvirkesbyggnader och hus med barockgavlar. Borgen är en av Tysklands bäst bevarade och ägs av en stiftelse. 

Donauwörth var tidigare en fri riksstad, som uppstått ur en fiskarbosättning på ön Ried vid Wörnitz utlopp i Donau. Av stor skönhet är den gata, "Reichsstrasse", som i den historiska gamla stan leder från rådhuset till Fuggerhuset och som anses vara ett av de vackraste gatuavsnitten i Sydtyskland. Här finns imponerande patricierhus och ståtliga officiella byggnader.

Rain grundades vid floden Lech för över 750 år sedan som ett nordligt bålverk i Gammalbayern. Historiska rester syns fortfarande efter den tidiga fästningen liksom rester av stadsmuren. Huvudgatan är fascinerande genom sin unika samling av borgarhus från 1600- och 1700-talen. Iögonenfallande är också stadens majestätiskt byggda rokokorådhus. 

Augsburg grundades för mer än 2000 år sedan under den romerske kejsaren Augustus och är en av Tysklands äldsta städer. Sin ekonomiska blomstringstid upplevde den fria riksstaden under 1400- och 1500-talen genom handeln med avlägsna länder och de bankaffärer, som familjerna Fugger och Welser ägnade sig åt. En påminnelse om den glansfulla tiden erbjuder Maximilianstrasse och palatsens och de borgerliga husens renässans- och barockfasader. 

Friedberg, den gammalbayerska hertigstaden vid Lech, presenterar sig för besökarna från sin medeltida sida. Vid sidan av resterna efter den gamla stadsmuren kan också nämnas rådhuset i renässansstil, slottet Wittelsbach med museum samt vallfärdskyrkan "Herrgottsruh".

Landsberg am Lech grundlades redan av Henrik Lejonet och kan alltså se tillbaka på en över 850-årig historia. Markant i staden är det vidsträckta torget med det vackra rådhuset och den intilliggande stadsporten Schmalzturm.

Hohenfurch i Schönachs dalgång, omgivet av ängar och skogar, utgör porten till Pfaffenwinkel, ett av turister gärna besökt område. Orten lämpar sig väl för ett uppehåll tack vare sitt läge i den lantliga omgivningen och den härliga utsikten. I omgivningen finns ett väl tilltaget nät av cykel- och vandringsleder.

Schongau visar upp en medeltida stadsbild med murar, stadsportar och torn som kvarvarande bevis för en tidigare välbärgad stads historia. I början av 1200-talet fick staden egna rättigheter och blev förvaltningscentrum samtidigt som den utgjorde bayersk gränsfästning och ätten Wittelsbach här hade ett sidoresidens. Sevärd är den barocka 1700-talskyrkan Maria Himmelsfärd.

Peiting är en av de äldsta bosättningarna mellan Ammer och Lech. På dagens Schlossberg fanns welferhertigarnas stamborg. Förutom ortens kyrkor och utgrävda romerska lämningar finns också flera intressanta museer.

Rottenbuch är en statligt godkänd rekreationsort i Ammers dalgång. Förutom det idylliska landskapet finns här det imponerande klostret och den berömda klosterkyrkan "Mariä Geburt".

Wildsteig är en statligt godkänd rekreationsort mitt i natur- och landskapsskyddsområden omramade av Ammergauer och Allgäuerbergen. Belägen i det kuperade landskapet strax nedanför Alperna med dess myrmarker och sjöar utgör den ett idealiskt centrum för dem som söker vila och avkoppling genom cykel- och vandringsturer.

Steingaden är en rekreationsort i södra delen av Pfaffenwinkel i skärningspunkten mellan de båda turistlederna "Romantiska vägen" och "Tyska alpvägen" och mest känd för den världsberömda rokokokyrkan i Wies, som är ett av UNESCO:s världsarv. Inte lika känd, men ändå imponerande är den historiska församlingskyrkan kallad "Welfenmünster" med dess romanska korsgångsflygel.

Halblech ligger i en bred dalgång i naturskyddsområdet Ammergebirge med en iögonenfallande panoramautsikt mot Alperna och fyra pittoreska sjöar. Många intressanta sevärdheter ligger alldeles i närheten och ett stort utbud av cykel- och vandringsleder finns att tillgå. Även vintertid är väl sörjt för turisterna.

Schwangau är en av de mest kända orterna i östra Allgäu med framför allt de båda slotten Hohenschwangau och Neuschwanstein som turistiska dragplåster. Byn ligger omgiven av fyra sjöar i naturskyddsområdet Ammergebirge.

Füssen är Bayerns högst belägna stad omedelbart vid foten av Alperna i en av de vackraste bayerska semesterregionerna. Den senmedeltida stadskärnan med Höga Slottet och klostret S:t Mang är hemvist för många konstskatter och byggnadsminnesmärke ur stadens nästan 2000-åriga historia.

[Upp]